Apoteka poezije – 21 misao

Knjigu čini 21 misao posvećena Apoteci poezije, tj. njenoj ljekovitoj moći i snazi. U njenom fokusu je čovjek, pojedinac, kreator vlastitih misli, emocija, ponašanja i akcija, koji stvara vlastitu poeziju koja djeluje kao samorefleksija, otvarajući putove u bitno, nesvjesno, skriveno i prikriveno što u konačnici budi, krijepi, oporavlja i liječi, poput prirodne medicine. Nikšinim riječnikom kazano: „Apoteka poezije je hitna pomoć. Stih je kutija za prvu pomoć.

Osjećaj goluba

“Osjećaj goluba nije poziv institucijama da se mijenjaju, nego je zapis čovjeka koji shvaća vrijednost ljudskog života koji se odigrava u interakciji s drugima. Osjećaj goluba je zapis Nikšinog osjećaja za život s osobama s autizmom koje ne smiju patiti pod teretom vlastite nemoć i nemoći društva. Nikša Eterović je, dakle, napisao knjigu koja potiče na život, život koji preuzima i prerađuje nemoć, te tako oslobađa od nemoći.

Poetika rane

Knjiga se bavi analizom raznih mogućnosti koje pruža umjetnička terapija u procesima prilagodbe svih onih koji su prisilno dislocirani iz njihove svakodnevice – migrantima, izbjeglicama, kao i osobama koje se nalaze u svojevrsnom osobnom egzilu iz raznih drugih razloga.

Koje je boje zrak

Znati odgovor je bitno, ali postaviti pravo pitanje je možda još i bitnije. Jer, bez pitanja, nema promišljanja, nema dijaloga, nema pomaka. Nema odgovora. Zato, otvorite ovu knjigu – ne da biste našli prave odgovore – već prava pitanja, počevši sa
jedinim tako „običnim“: koje je boje zrak?

Oštrica dijagonale

U ovoj knjizi bilježim razmišljanja o školovanju scenskih umjetnika. Ovdje su zapisana iskustva rada , filozofija i program rada internacionalne institucije za školovanje scenskih umjetnika theakademie u Berlinu koju sam inicirao i vodio šesnaet godina.